Gürültülü ortamlarda konuşulanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Sesin yönünü kolayca tahmin etmenizi sağlar.
Daha iyi ses kalitesi ve konfor sağlarsınız.
Daha yumuşak ve berrak ses duyarsınız.
Daha geniş duyma aralığına sahip olursunuz.
Yüksek ses seviyelerinde dinleme kalitenizi bozmaz.
Her iki kulağınızın duyma yeteneğini koruyabilirsiniz.
Sizi çok daha az yorar, ve işitme cihazı memnuniyetinizi artırır.
Denge duygusunda hissedilebilir bir değişim yaşarsınız.
Sesi daha iyi tanımlayabilirsiniz.
Ekonomik işitme cihazların özellikleri çok kısıtlı olduğu için, kişinin duyma ihtiyacını karşılasa bile, anlamada, ayırt etmede ve doğal ses duymada kişilerin beklentisini tam karşılayamayacağı için yetersiz kalır. Sosyal ortamlarda fazla bulunan, kalabalık ve gürültülü ortamlarda vakit geçiren kişiler, ekonomik işitme cihazlarından yeterli verimi alamazlar.
İşitme kayıplı birey, iyi duymak için en pahalı cihazı almak zorunda değildir, en pahalısı, en iyisi anlamına gelmez. İşitme kayıplı kişi, iyi duyması ve anlaması için sayacağım özellikler dikkate alınarak işitme cihazı seçimi yapılır.
İşitme kaybı oranı
İşitme kaybı türü
Konuşmayı ayırt etme oranı
Kulak kanalı yapısı
Kulak zarı durumu
Estetik tercihi,
Sosyal durumuna göre, kişiye İşitme cihazı modeli belirlenir.
İşitme cihazı kullanmak işitme kaybını artırmaz. Düzenli kullanımla kulağın tembelleşmesini ve işitme yeteneğini kaybetmesini engeller
İşitme cihazı kullanmak, işitme kaybını düzeltmez, ilerletmez. Düzenli kullanımla kulağın tembelleşmesini ve işitme yeteneğini kaybetmesini engeller.
İşitme cihazı kullanımı kulakta tembellik yapmaz, aksine kulağı çalıştırarak kişilerin anlama, ayırt etme kabiliyetlerini artırır.
Daima yeni tarihli pil kullanılmalıdır. Saat pilleri, volt ve amperi farklı olduğundan cihazı bozar. Zinc air piller havayı dışarıdan alır. Bunun için siz pilinizi kullanmaya başlayana kadar pilin üzerinde ki kağıt, pilin havayla temasını önler. Pilinizi kullanmaya başlayana kadar lütfen üzerindeki kağıdı çıkarmayınız.
LÜTFEN PİLİNİZİ KULLANMADAN ÖNCE KAĞIDI ÇIKARINIZ VE EN AZ BİR DAKİKA HAVANIN PİLLE TEMAS ETMESİNE ÖZEN GÖSTERİNİZ.
Bu zaman, havanın çinkoyla reaksiyonu için gereklidir. Bazı kullanıcılar kağıdı çıkarır çıkarmaz pili cihaza takar ve daha sonra bitik pil şikayetiyle merkezlerine başvururlar. Aslında pil çalışıyordur ancak yeterli voltaja ulaşmak için pillerin kısa bir süreye ihtiyacı vardır. Lütfen böyle durumlarda birkaç saniye daha bekleyiniz. Cihazınızın sağlıklı çalıştığını göreceksiniz.
Pilleri oda sıcaklığında muhafaza ediniz. Gece yatarken cihazınızın pil kapağını açınız, bu hem işitme cihazınızın ömrünü uzatır, hem de pilinizi daha uzun süre kullanmanıza yardımcı olur. Piller kimyasal içerdiği için doğaya atmayınız atık pil kutularına bırakınız. Biriken pilleri firmamıza da teslim edebilirsiniz. Pillerinizi çocukların ulaşamayacağı yerde saklayınız.
- İşitme kaybı oranı
- İşitme kaybı türü
- Konuşmayı ayırt etme oranı
- Kulak kanalı yapısı
- Kulak zarı durumu
- Estetik tercihi,
- Sosyal durumuna göre, kişiye
- İşitme cihazı modeli belirlenir.
Bu kriterler baz alınarak, öncelikle işitme cihazının kulak içi modeli mi, kulak arkası modeli mi, olacağına karar verilir.
İşitme cihazlarına alışma süresi ortalama bir ila bir buçuk ay kadardır. İlk bir hafta sadece ev ortamında kullanılmalıdır. Evde gazete hışırtısı, elektrik süpürgesi seslerine ve kendi sesine alışmalıdır. Günde en az 5 saat işitme cihazını kullanabilir. İkinci hafta da kalabalık ortamlarda da cihazını takarak adaptasyonu büyük oranda tamamlanmış olur. Bu arada çok rahatsız olunan durumlarda, işitme cihazını kullanmaya bir saat ara verilebilir.
Üçüncü haftadan itibaren sıkıntılar not edilmeli ve işitme cihazı uzmanına kontrole gidildiği zaman sıkıntılarını detaylı olarak dile getirip, işitme cihazının ayarlarının verimli bir şekilde kontrol edilmesi sağlanmalıdır.
İşitme cihazlarını yeni kullanmaya başlayanlar; işitme cihazlarının pil değişimi, temizliği ve çıkartıp takılması sırasında zorluk yaşayabilir. Bu adımda kullanım kılavuzlarını ve rehberleri okuyarak ya da işitme uzmanından yardım isteyerek bu zorlukların üstesinden gelebilir.
- İşitme kaybınızın oranı
- İşitme kaybınızın türü
- Konuşmayı ayırt etme oranınız
- Kulak kanalı yapınız
- Kulak zarı durumunuz
- Estetik tercihiniz
- Sosyal durumunuz
- Firmanın size sunduğu hizmet kalitesini,
- İşitme cihazı alırken göz önünde bulundurmalısınız.
KBB doktorunun muayenesi neticesinde saptanan işitme kaybının, ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemle düzelmesinin söz konusu olmadığı durumlarda,KBB doktoru tarafından kişilere işitme cihazı önerilir.
Var olan işitme kaybınızın derecesi az bile olsa, duymanız gereken sesleri tam olarak duymamanız, gürültüde ve kalabalık ortamlarda yapılan konuşmaları anlamamanıza/kaçırmanıza neden olabilir. Tam olarak duyulmayan sesler beyin tarafından algılanmadığı için zamanla bu sesleri unutmaya başlarsınız. İleriki zamanlarda cihaz kullansanız dahi unutulan seslerin ve anlamayeteneğinin yerine konması çok zordur. Bu sebeple, işitme kaybınız varsa en erken zamanda işitme cihazı kullanarak bu kaybın önüne geçilmeli ve sesleri tam olarak duymaya devam etmelisiniz.
- İşitme cihazınızı serin ve kuru bir yerde muhafaza ediniz.
- İşitme cihazınızı gece yatarken kulağınızdan çıkarıp, pil kapağını açık bırakınız.
- Cihazınızı kullanmadığınız durumlarda nem alıcı kutusunda muhafaza ediniz.
- Cihazınızı ve pillerinizi çocukların ulaşamadığı yerde saklayınız
- İşitme cihazınızı aşırı sıcakta bırakmayınız. Cihazın ıslanması durumunda, saç kurutma makinesi veya ısıtıcı üzerinde kurutmayınız.
- Cihaza yağ / sprey sıkılmamalı, herhangi bir sıvı ile temizlemeyiniz.
- Cihazınızı ter, yağmur, banyo gibi rutubetli ve ıslak yerlerden uzak tutunuz
- İşitme cihazının en büyük düşmanları su, ter ve nemdir. Ter asit içerdiği için daha da tehlikelidir. Bu olumsuz etkileri azaltmak için cihaz her çıkartıldığında kuru bir bez ile silinmeli, mümkünse bakım ürünleri kullanılmalıdır.
- Kulak kalıplarınızı altı ay da bir değiştiriniz.
- İşitme cihazınızın bakımlarını yılda bir kez yaptırınız.
Suya ve toza dayanıklıdır (IP68)
İşitme cihazınız toza dayanıklı ve su girişine karşı korumalıdır, yani tüm günlük yasaşm durumlarında kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Dolaysıyla terlemeyi veya yağmurda ıslanmayı dert etmeniz gerekmez. İşitme cihazınız suya temas ettiği çalışmayı bıraktığı durumlarda lütfen bu talimatlara uyun;
- Üzerindeki tüm suları nazikçe silin.
- Pil yuvasını açıp pili çıkartın ve pil yuvasındaki tüm suları dikkatli bir şekilde silin.
- Pil yuvasını açık bırakıp, yaklaşık 30 dakika boyunca işitme cihazının kurumasını bekleyin.
- Yeni bir pil takın.
Yeni nesil işitme cihazlarıyla cep telefonuna bluetooth aracılığı ile direkt bağlanabileceğiniz gibi TV. ye takılan bir aparatla , TV. sesini direkt işitme cihazınıza aktarabilirsiniz. Ortam gürültüsünden etkilenmeden sesleri direkt olarak cihazdan duyabilirsiniz. Normal işitmeye en yakın telefon görüşmesi, müzik dinleme ve televizyonu konforlu bir şekilde duyabilirsiniz. Aynı zamanda cep telefonunuzdan işitme cihazının sesini kısıp, açabilirsiniz.
SGK işitme cihazı ödemelerini 5 (beş) yılda bir yapar, ancak kullanıcılar, işitme kayıpları ilerlediği, işitme cihazının yetersiz kaldığı, yada arızalandığı durumlarda SGK katkısı olmadan da işitme cihazlarını yenileyebilirler.
Çınlamanın cochlea’dan kaynaklandığı durumlar da çınlama tonu ve çınlama şiddeti yapılan testlerle saptanır.
İşitme cihazlarının frekans aralıkları 250 Hz ile 8000 Hz aralığında olduğu için, hastanın bulunan çınlama tonu bu frekans aralıklarında ise tinnitus özellikli işitme cihazlarıyla, yüksek oranda çınlamayı baskılamak mümkün olmaktadır.
Kesin sonucu, ne kadar baskıladığını yada baskılamadığını cihazı deneyerek görmek ve bu doğrultuda yol izlemek en doğru seçenektir.
İşitme kaybı arttıkça, işitme cihazından alınan verim düşmektedir. Kişinin işitme cihazıyla daha net duyup anlayabilmesi için işitme cihazı daha fazla duyan kulağa takılır.